Wat is Artrokinesiologie

Artrokinesiologie is een vorm van manuele fysiotherapie waarbij gekeken wordt naar uw hele lichaam, oftewel het hele bewegingsapparaat. Zo wordt de oorzaak van uw klacht opgespoord en kan er gericht behandeld worden. Via een specifieke manuele mobilisatietechniek waarbij u niet wordt ‘gekraakt’, wordt de beweeglijkheid van elk gewricht geoptimaliseerd. Hierdoor worden mogelijke problemen in uw gewrichten opgeheven. Tijdens de behandeling wordt het hele lichaam behandeld. Van de schedelnaden tot de tenen en alles wat daar tussen zit. Dit zijn rond de 330 gewrichten. Elk gewricht in uw lichaam wordt in de goede bewegingsrichting gestimuleerd, door met een alternerende druk op de botten meer ruimte te maken in het gewricht. Doordat zo de beweeglijkheid van de gewrichten geoptimaliseerd wordt, krijgt uw lichaam de kans om weer als één geheel te bewegen. Hiermee wordt voorkomen dat sommige spieren en gewrichten worden overbelast of juist worden onderbelast/ontzien.

Wanneer uw lichaam lange tijd heeft moeten compenseren om niet goed bewegende gewrichten te ontzien, kan er op sommige plaatsen een te veel aan spierspanning of een overbelast gewricht ontstaan. Door het optimaliseren van de beweeglijkheid van alle gewrichten, neemt de compensatie af en kunnen de overbelaste spieren en gewrichten weer herstellen.

Het gaat om het herstellen van alle niet optimaal bewegende gewrichten en het spierstelsel in het hele lichaam. Daarnaast heeft de behandeling een herstellend effect op het spinale- en vegetatieve zenuwstelsel.

Het spinale zenuwstelsel:

Dit is het zenuwstelsel dat via een bewuste weg het lichaam laat bewegen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld lopen, springen, dansen, spreken, zingen etc.

Het vegetatieve zenuwstelsel:

Dit is het zenuwstelsel dat alle onwillekeurige functies in het lichaam bestuurt. U kunt hierbij denken aan de werking van het hart, de ademhaling, bloedvaten, het verteringsstelsel en de hormoonhuishouding.

Bij een stoornis van het vegetatieve zenuwstelsel kunnen klachten ontstaan zoals; hoofdpijn, migraine, depressiviteit, benauwdheid, hyperventilatie, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, prikkelbare darm, etc.

Artrokinesiologie richt zich niet op de symptomen maar op de oorzaak van de klachten.